Ny hundlag får skäll

Sedan ett par dagar tillbaka så måste alla hund- och kattägare i länet anpassa sig efter nya lagar. Men hundägare menar att det finns risk att lagen blir ihålig  eftersom det blir svårt att kontrollera hur hundägarna sköter sig i praktiken.

- Vi tycker lagen är alldeles för detaljrik och det gör det ännu svårare att efterhålla och kontrollera den, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

Gunilla Härtel är ute och går med sin schäfer Bonnie i en park i Jönköping. Gunilla och alla andra hundägare har nya lagar att rätta sig efter från och med nu. Hundarna ska ha sina behov av social kontakt tillgodosedda och dom ska dessutom rastas var sjätte timme.

Djurskyddsinpektörer och polis får till uppgift att se till att lagen följs, men Gunilla tror att det är svårt att kontrollera dom här sakerna.

- Ingen tror jag kollar det, det är var och ens samvete, säger hon.

Hundägaren Anders Rosenblom är även han skeptisk.

- Vem ska gå runt att alla hundar får rastas, det tror jag inte kommer efterföljas.

Louise Bjelk är ute med hundarna Linus och Aragon.

- Det är jättebra det här.

Karin Åhl, som är chef på avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket, tror inte att det blir svårt att följa den här lagen, men om det skulle finnas indikationer på att hundar och katter far illa så kommer det kontrolleras via djurskyddsinspektörerna i kommunerna.

Reporter Martin Eriksson
 martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista