Vårdkonflikten

Länets sjuksköterskor i strejk

Idag drabbar sjuksköterskestrejken länet.

Över 250 sköterskor och biomedicinska analytiker runt om i länet tas ut i strejken. Det finns risk att konflikten blir långvarig med stora konsekvenser för patienterna.

Säng efter säng rullas ut ur akutvårdsavdelningen på länssjukhuset Ryhov när den töms på patienter. Många rum står tomma nu, men normalt finns här 35 patienter som nu tvingas vårdas på andra ställen i sjukhuset tills strejken är löst.

Bara på Ryhov stängs tre avdelningar idag, vilket innebär att 91 vårdplatser försvinner. Strejkens följder blir idag tydliga runt om i länet.

I Värnamo är större delen av anestesisjuksköterskorna på akut- och operationskliniken, plus majoriteten av röntgensköterskorna vid radiologen, uttagna i strejk.

På vårdcentralerna i Gislaved, Nässjö, Bodafors, Forserum, Hestra, Anderstorp, Rosenlund, Reftele och Smålandsstenar kan patienterna inte längre ringa och be om råd eller boka tid och i Jönköpings kommun stängs rehabverksamheten.

I lådorna i Vårdförbundets lokaler i Jönköping plockar vice ordföranden Agneta Sahlberg bland klistermärken och banderoller. Hon tycker att strejkviljan är god bland de 4 200 medlemmarna som finns i länet.

-Vi är riktigt taggade att kämpa tills vi får mer lön för vårt arbete, säger hon.

Mats Hoppe är personaldirektör i Landstinget och han är rädd för att strejken kan bli långvarig:

-Ett par veckor är risk att det fortsätter. Men allt som är akut kommer vi att göra.

Men Agneta Sahlberg på Vårdförbundet tror inte att det kommer bli nån proteststorm från patienterna:

-Vi har inte märkt något ännu. Vi har patienternas stöd.

Och hon får medhåll av patienten Hans Öholm från Huskvarna, som iklädd landstingets kläder sitter och fikar i sjukhusets restaurang:

-Sjuksköterskor har för dåligt betalt, säger han.

Och sjuksköterskan Barbro Lukic håller med. Men hon säger också att strejk är det sista alternativet.

-Det är inte det roligaste precis att gå ut i strejk, men å andra sidan måste det hända något med våra löner.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se