jönköping

"Studentmordet" i hovrätten

Idag ställdes den 23-åring som misstänks för mordet på en kvinnlig studentkamrat i Jönköping i höstas återigen inför rätta.

Det 10-åriga fängelsestraffet är överklagat till Göta Hovrätt som nu under tre dagar ska ta ställning till framför allt om mannen var psykiskt frisk vid tillfället. Och för familjen till den dödade Madelene Mild blev det ett återupprepande av traumat.

Strax före klockan 10 i förmiddags fördes den 23-årige mannen in i rättssalen av häktesvakterna. Han hoppade in på kryckor - sviter av dom skador han fick när han enligt åtalet efter att ha dödat flickan hoppade från en balkong på 4e våningen.

I rättssalen väntade en rad journalister och på målsägarplatserna satt återigen Madelene Milds familj - mamma, pappa och syskon, bland annat den kände fotbollsprofilen Håkan Mild, som nu återigen fick gå igenom den omskakande händelsen. .

När åklagaren visade bilder från platsen blev det mycket känslosamt och mamman och pappan vände sig bort och torkade ögonen.

Den 23-årige mannen han satt och tittade ner i bordet och ritade på ett block

Rättegången är i stort en upprepning från tingsrätten. 23-åringen har numera accepterat att det var han som tog livet av flickan, men vill ändå slippa fängelsestraff eftersom han hävdar att han inte var ute efter att döda henne.

Försvaret har tidigare stött sig på den första rättpsykiatriska utredningen som visade att 23-åringen inte var psykiskt frisk när han begick mordet, men numera tillfrisknat så mycket att han kanske t o m skulle kunna släppas fri.

Men när socialstyrelsens rättsliga råd sedan prövade ärendet kom man till en annan slutsats, nämligen att störningen inte var å stor att det skulle hindra ett fängelsestraff och den linjen följde också tingsrätten.

När hovrätten nu prövar fallet hoppas försvaret ändå på en annan slutsats och har därför kallat en psykiatrisk expert till i morgon som ska vittna som stöd för det första rättspsykiatriska utlåtandet.