Vårdkonflikten

Sköterskor tjänar som grundskolelärare

Det är ju krav på högre löner som ligger bakom den pågående vårdstrejken. Sjuksköterskorna vill få upp lönerna mot t ex undersköterskorna. Men frågan är hur dåligt betalda sjuksköterskorna är om man jämför med andra högskoleutbildade yrkesgrupper.

En sköterska i länet tjänar ungefär som en grundskolelärare visar vår jämförelse.

Sjuksköterskorna kräver minst 1 700 extra i månaden och dessutom 22 000 som lägstalön. Målet är att få en tydlig skillnad mot till exempel undersköterskor med betydligt lägre utbildning.

Enligt landstingets statistik är snittlönen i dag för sjuksköterskor, chefer borträknade, runt 24 000 kronor. Det är bara hundralappar sämre än till exempel en grundskollärare, som dessutom normalt har längre utbildning.

Jämför man med en förskollärare, som också har högskoleutbildning, tjänar den ett par tusenlappar mindre i snitt än sjuksköterskan. Något bättre ser det ut för en bankrådgivare med tre års högskolestudier, där lönen oftast ligger mellan 24 500 och 26 000, enligt Finansförbundet.

Jämfört med de här grupperna så är alltså sjuksköterskorna inte särskilt lågavlönade och det medger också Thomas Johansson, som är ordförande för Vårdförbundet i Jönköpings län.

- Vi är inte lågavlönade. Vi är felavlönade. Vi vill ha en lönerelationsförflyttning i förhållande till de grupperna som jobbar inom vården i dag, säger Thomas Johansson.

Daniel Rundkvist
daniel.rundkvist@sr.se