Vårdkonflikten

Starkt stöd för sjuksköterskorna

När vårdkonflikten nu går in på sin tredje dag i länet så är allmänhetens stöd för sjuksköterskornas krav på högre löner fortfarande starkt.

En av de kliniker, som är uttagen i strejk, är ortopeden på länssjukhuset Ryhov. Torbjörn Noaksson, sitter i ett av väntrummen och han är en av dem som stödjer sjuksköterskornas strejk.

Stödet är starkt för sjuksköterskorna när bara litet drygt två dygn har gått på vårdstrejken. Men frågan är hur lång tid det håller i sig, för redan nu märks det av att läget blir allt mer ansträngt.

På ortopedkliniken har man, bara idag, blivit tvungen att ställa in ett tiotal operationer.

Konflikten mellan Vårdförbundets medlemmar och arbetsgivarna Sveriges kommuner och landsting kan dra ut på tiden, om inte parterna kommer överens idag.

Nästa möte sker nämligen först om hela två veckor den 16 maj och under den tiden hinner det bli långa köer till landstingets vårdplatser. Hittills har elva patienter från Ryhov skickats vidare för vård på Värnamo Sjukhus och Höglandssjukhuset i Eksjö.

Men att patienter blivit besvikna på förändringarna är ingenting Vårdförbundets medlemmar som delar ut godis utanför Ryhov märkt av.

Utvidgningen av vårdstrejken inom landstinget i Jönköping är framflyttad. Vårdförbundets varsel skulle ha trätt i kraft den 16 maj, men eftersom beskedet fastnade i postgången, så har man nu meddelat att de ny stridsåtgärderna får vänta till 20 maj, om inte konflikten då är löst.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se