Höglandet

Stor skillnad på antal lediga lägenheter

Tillgången på lediga lägenheter hos kommunala bostadsbolag varierar stort mellan Höglandskommunerna. Medan man i Aneby inte har en enda lägenhet att hyra ut står det i Nässjö samtidigt 70 tomma bostäder.

Men Sven Nilsson, vd för Nässjös kommunala bostadsbolag Linden, hoppas att man en dag ska lyckas hyra ut allihop:

– Vi ökar ju befolkningsantalet i Nässjö hela tiden, men det är klart - den ekonomiska vakansen just nu är besvärande.

70 tomma lägenheter - det innebär minskade intäkter till kommunen med cirka åtta miljoner varje år. Idag är inte alla av dem uthyrningsbara. De måste renoveras och det planerar kommunen att göra efter hand. Men långtifrån alla ska åtfärdas. För den situation som infann sig på 90-talet då kommunen rev hundratals lägenheter eftersom ingen ville ha dem - dit vill man inte tillbaka.

– Vi har gjort vår läxa; vi har rivit mellan 400 och 500 lägenheter.

I Vetlanda finns det 35 lediga lägenheter - nästan lika många i Sävsjö där man på bostadsuthyrningen säger att ovanligt många hyresgäster valt att köpa hus istället - och därför lämnat tillbaka hyreslägenheterna.

I Eksjö finns det också gott om hyresbostäder, särskilt nu när studenterna säger upp inför sommaren. Men i Aneby och Tranås är situationen en helt annan. Där har de kommunala bostadsbolagen inte en enda tom lya.

– Vi har kö till våra lägenheter, säger Marielouise Haglund som är uthyrningsansvarig på Tranås bostäder.

Antal lediga lägenheter till uthyrning:
Aneby: 0
Tranås: 0
Nässjö:12
Sävsjö: ca 30
Vetlanda: 35
Eksjö: 21

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se