Mona Rosenberg tycker det är helt okej att personalen kontrolleras. Foto: Jimmy Karlsson/SR
Skol- och barnomsorg

Hårdare kontroll inför jobb i skola

Sedan 1 april är kontrollen på dem som erbjuds jobb inom skola och barnomsorg hårdare. Tidigare har endast de som erbjudits anställning inom förskola och skola varit tvungna att visa upp ett utdrag från polisens belastningsregister, men detta krävs nu av nästan all personal, som är i kontakt med skolbarn.

– Jag tycker det är helt okej, för det kan komma in väldigt mycket kriminellt annars, säger Mona Rosenberg, som arbetar i matsalen på Hagabodaskolan i Habo.

För sju år sedan blev arbetsgivaren tvungen att kräva ett utdrag ur brottsregistret, när en person erbjuds anställning inom skola och barnomsorg, men sedan en månad tillbaka måste även de som arbetar utan att vara anställda i skolan så som lärarvikarier och praktikanter, men också de som erbjuds jobb via entrepenad med t ex städning eller kör skolskjutsen, visa upp ett begränsat utrag ur belastningsregistret  - ett register som visar om personen dömts för grova brott så som mord, dråp, grov misshandel och sexualbrott, grovt rån och barnpornografibrott.

– Barnen och ungdomarnas säkerhet måste sättas i första hand, säger Per Sandberg, som arbetar som SO-lärare på Hagabodaskolan i Habo.

Och enligt Jan Fogelström, som är rektor på Hagabodaskolan, finns det de brott som man inte kan ha dömts för och sedan arbeta med barn inom skolan.

– Till exempel sexualbrott.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista