LÄNET

Hård konkurrens om sommarjobb

Chanserna att få en kommunal feriepraktik skiftar ordentligt beroende på var i länet man bor.

För många ungdomar i länet väntar ett sommarjobb snart nu när skolorna ringer ut om några veckor. Men för dem som inte själva kan ordna ett jobb står hoppet till ett kommunalt sommarjobb eller feriepraktik som det kallas. Möjligheten till det varierar i länet, visar Nyheternas rundringning.

I till exempel Eksjö finns inga feriepraktiker för högstadieungdomar. I Värnamo erbjuds en bråkdel jobb, och i Nässjö får ungefär hälften det.

Men det är inte bara platser som är problemet utan också den låga ersättningen, som gör att många ungdomar inte lockas av att ta ett feriejobb.

I Jönköping får högstadie-ungdomar tolv kronor i timman och de platserna går knappt åt. I Vetlanda kommun är lönen nästan dubbelt så hög som i Jönköping och där erbjuds alla sökande plats, säger Ann-Charlotte Sjöstrand, personalsekreterare i Vetlanda kommun.

- Vi tycker det är viktigt att ungdomar få prova på jobb i till exempel äldreomsorgen, säger hon till nyheterna.  

För de lite äldre, de som går på gymnasiet, har feriepraktikerna blivit färre i en del kommuner, i takt med att det statliga bidrag som länsarbetsnämnden betalade ut tagits bort.

Tydligast är förändringen i Eksjö där antalet platser gått från 60 till 70 för ett par år sedan till 15 idag. I Vetlanda kommun erbjuder man bara 20 tjänster och i år blir man tvungen att säga nej till hälften av de sökande.

Marcus Carlehed

marcus.carlehed@sr.se