Dyrt porto för

Hittills har över 200 misstänkta mjältbrandsbrev tagits omhand i Sverige, men inget av dem har innehållit någon riktig smitta. Ändå vågar polisen inte blåsa faran över, utan varje enskilt brev måste omhändertas med största försiktighet. Något som gör att portot för dom här mjältbrandsbreven blir skyhögt!
Här i Jönköpings län har polisen och räddningstjänten tagit hand om sex misstänkta brev hittills, i Nässjö, Jönköping, Värnamo och Huskvarna. Brev som sedan körts till flygplatsen i Jönköping och där plockats upp av en helikopter från rikskriminalen. I hela landet har 232 brev och paket tagits omhand och körts med polisflyg till Stockholm, och vidare med militärflyg till Totalförsvarets Forskningsinsitut i Umeå för analys. En liten del riktigt brådskande fall har analyserats hos Statens smittskyddsinstut i Stockholm, men de allra flesta misstänkta breven och paketen har fått flyga riktigt långa sträckor. Exakt vad den här hanteringen kostar samhället är det ingen som vet än. Varje myndighet får bära sin egen kostnad, räddningstjänsten i Nässjö får till exempel stå för dom båda utryckningarna till postterminalen där. Men allra mest kostar alltså flyget. En helikopter kostar 5000 kronor i timmen att ha i luften! Om 200 av dom breven har flugit helikopter i två timmar vardera, så blir bara det två miljoner kronor. Sen tillkommer kostnaden för flygvapnets piloter, och alla poliser, brandmän och laboratoriepersonal som hanterat breven Men Kriminalkommissarie Åke Röst i Stockholm, som samordnar transporten alla mjältbrandstransporter, säger till nyheterna att det idag inte finns något tak för hur mycket hanteringen av dom här breven får kosta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista