Länet

Lättare för mc-förare att smita från polisen

Det är i princip fritt fram för fortkörande mc-förare att smita från polisen vid en fortkörning.

Enligt ett beslut från JO, justitieombudsmannen är riskerna för stora för polisen att följa efter i kanske flera hundra kilometer i timmen och mc-föraren kan smita undan.

Ett beslut som polisen i Jönköpings län följer, berättar Peter Karlsson, biträdande chef för trafikpolisen i länet:

Det är vår och varmt och med värmen kommer motorcyklisterna. Varje år får polisen problem med en liten grupp som kör vårdslöst på bakhjulet och utan respekt för hastighetsgränserna.

Numera är det dessutom tämligen lätt för dom fortkörande motorcyklisterna att smita från polisen. För efter ett beslut från justitieombudsmannen så rekommenderar man inte längre att polisen jagar efter den flyende motorcyklisten.

Moderna motorcyklar kan idag nå upp till hastigheter över 300 kilometer i timman och då är riskerna för stora med tanke på hur allvarligt brottet är, anser JO.

Vid varje tillfälle då en fortkörare smiter, tar patrullen kontakt med befäl vid polisstationen om man ska följa efter eller inte och ofta avbryter man.

Istället skickar man kanske civila poliser på spaning senare, men även om motorcyklisten stoppas senare, kan polisen inte bevisa att personen var förare vid fortkörningen och man kan inte lagföra personen.

Nu vill polisen stoppa dom värsta och mest hästkraftstinna motorcyklarna på våra vägar.