länet

Fler landsbygdsskolor läggs ned

Allt fler glesbygdsskolor läggs ner. Det visar ny statistik från Glesbygdsverket. Något som även drabbat länet.

I Vetlanda kommun har nedläggningshoten mot mindre skolor skapat het debatt om landsbygdens framtid. I Björköby har ortsborna gått samman för att rädda både skolan - och orten. Oron för en skolnedläggning är stor i Björköby, säger föräldern Carina Ek Hansson.

- Många funderar på hur det ska bli, om man kan bo kvar i Björköby eller måste vi flytta någon annanstans, säger hon.

- Vi har ju valt att bo på landsbygden och gjort ett aktivt val. Vi betalar ju också skatt, så för mig är det här jätteviktigt, säger Nicklas Starck.

Det är nu allt fler skolor i glesbygd och tätortsnära glesbygd som faktiskt läggs ner. Det visar nya siffror från glesbygdsverket. 2007 lades 43 skolor ner - dubbelt så många som 2006.

- Vi ser nu att vi har en rejäl ökning av antalet nedlagda skolor vilket beror på minskat elevunderlag, men också på ekonomiska faktorer, säger Martin Olausson, utredare på Glesbygdsverket.

I Vetlanda kommun har debatten om landsbygdsskolor rasat ett tag och den centerpartistiska ordföranden för barn- och utbildningsnämnden, Peder André, säger att pengarna visserligen inte räcker för alla skolor - men att man gärna lyssnar på föräldrarna.

Kan deras engagemang rädda skolorna?

- Det vet jag inte men samtidigt får de kanske bättre förståelse för att vara med och påverka processen, säger Peder André.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se