Personlig strid om Braheskolan

Braheskolan, Visingsö folkhögskola, befinner sig inte bara i ekonomisk kris. Det har också seglat upp en hård personlig strid mellan förre rektorn på skolan, Jan Lövenvald,och ordföranden i skolans styrelse,Tomas Petti.
Det är i ett brev till kommunalrådet Peter Persson som Lövenvald riktar närmast ärekränkande kritik mot Tomas Petti som är ordförande i Braheskolans styrelse och rektor för studieförbundet Folkuniversitetet i Stockholm. Brevet var tänkt som ett privat och konfidentiellt brev till Peter Persson, men Persson har precis som sig bör lämnat brevet till kommunens diarium och därmed har det blivit offentligt. Förre rektorn Jan Lövenvald vill stoppa styrelseordförande Pettis planer på ökad konferensverksamhet på anläggningen och nedläggning av folkhögskoleverksamheten och han hävdar att detta strider mot skolans stadgar och uppdrag. Och han anser att skolan ''hamnat i rövarhänder''. I brevet skriver Jan Lövenvald också att den enda räddningen är att Jönköpings kommun tar över skolan. Men det förslaget är alltså Lövenvalds eget och togs inte upp när Tomas Petti och styrelseledamoten Bernt Strandberg i veckan uppvaktade kommunledningen. Något övertagande av skolan är heller inte aktuellt, det säger kommunalrådet Åke Johansson till Nyheterna. Så den ekonomiska krisen på skolan finns kvar. Årets underskott pekar mot minus 3,6 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista