Fel övertidsersättning i tio år

Det kan löna sej att läsa löneavtalet ordentligt. Det gjorde en anställd på påsfabriken i Nissafors utanför Gnosjö. Nu kan han, och ett 100-tal arbetskamrater, få en rejäl summa extra pengar för tio års övertidsjobb!
Men för att det ska bli några pengar måste facket få stöd av Arbetsdomstolen, där den här märkliga lönetvisten har hamnat. Det är egentligen rena slumpen att det blivit en tvist om tolkningen av kollektivavtalet nu, för det skrevs under redan för tio år sedan. Men en dag i våras så blev en av de anställda på JD Stenqvists påsfabrik i Nissafors fundersam när han lusläste reglerna för hur övertiden ska räknas ut. Han kom fram till att avtalet tolkats fel under alla år, och ett hundratal skiftjobbare vid Stenqvists fabriker i Nissafors och i Skåne borde ha fått mer betalt när de jobbat över. Den tolkningen hade inte ens Grafiska facket tänkt på. Än mindre företaget, som inte vill betala de flera miljoner kronor det totalt kan handla om för tio år. Så nu ska Arbetsdomstolen tolka avtalet och bestämma vem som har rätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista