Försvarsanställda får dubbla löner

Samtidigt som försvaret överväger att lägga ned regementet Ing 2 i Eksjö efter brist på pengar, gör man det möjligt för personal inom den nordiska insatsstyrkan Nordic Battle Group att ta ut dubbla löner. En läkare till exempel kan med lön från både försvaret och landstinget kvittera ut en månadslön på minst 120 000 kronor.

En av läkarna som utnyttjat detta är Tomas Arvidsson från Nässjö.

Men när landstinget drog in hans lön började han istället som hyrläkare hos andra landsting och kan fortsätta ta ut dubbla löner, något han själv inte ser som något problem.

- Jag ska utföra ett arbete och jag får ersättning som avtalat. Ett erbjudande att arbeta utan ersättning brukar jag tacka nej till, säger han.

Läkaren Thomas Arvidsson i Nässjö har fått lön både från landstinget och försvaret och kunnat kvittera ut en månadslön på över 120 000 kronor. När landstinget upptäckte detta krävde man att han skulle jobba gratis för landtinget eftersom man inte vill använda skattepengar till en person som redan har en heltidslön, säger Bo Edlund som är landstingets personalchef på Höglandet.

- Vi har sett det så att dubbla löner inte ska utgå, det vore fel sätt att hantera skattepengarna på, säger han.

Thoams Arvidsson valde då att sluta på landstinget, men nu visar det sig att han istället jobbar som stafettläkare åt andra landsting via ett bemanningsföretag och tjänar ännu mer, berättar han själv för Nyheterna.

- Nu jobbar jag via ett bemanningsföretag och då får Landstinget betala ännu mer än innan men det var ju inte min idé, säger han.

Thomas Arvidson rekryterades till den nordiska insatsstyrkan Nordic battle group förra året tillsammans med nära 80 andra sjukvårdsanställda.

Men efter avslutad utbildning fick sjukvårdspersonalen söka tjänstledigt från försvaret för att kunna gå tillbaka till vården för att dom inte skulle bli ringrostiga.

Enligt en granskning som Sveriges Radio har gjort i åtta län, har minst tre läkare och en sköterska då kvitterat ut dubbla löner finansierade med skattepengar, dels från försvaret och dels från landstinget.

Det här är helt fel, säger vänsterpartiets riksdagsledamot från Vaggeryd, Alice Åström som även sitter i försvarsutskottet.

- Jag tycker det är skrämmande, det betyder att skattebetalarna betalar de här personerna två gånger för att man uträttar ett arbete. Det kan inte vara ett rimligt sätt att använda skattebetalarnas pengar, säger hon.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista