länet

Oro bland lärare efter nerdragningsbeslut

Nerdragningarna i många av länets grundskolor skapar stor oro bland lärare och elever.

På Åkersskolan i Nässjö ska flera lärartjänster bort till hösten samtidigt som kraven på undervisningen är de samma, något som skapar en otrygg tillvaro för många, berättar Marianne Ek, specialpedagog på Åkersskolan i Nässjö.

-Ja, det känns naturligtvis väldigt oroväckande. Vi vet att lärarresurserna inte kommer räcka till.

Större elevgrupper, mindre lärartjänster per elev och allt mindre resurser till undervisning i mindre grupper är att vänta på många håll i länet, om skolan nu får vara kvar överhuvudtaget.

I Sävjsö kommun ser man nu över ihopslagningar av klasser och i Vetlanda granskar man nu glesbygdskolorna med lupp, allt för att spara in pengar och indragningar av lärartjänster.

På Åkersskolan ska det dras in 2, 25 lärartjänster till hösten och nerdragningar är också att vänta på flera andra skolor i Nässjö.

När inte de kommunala pengarna räcker till måste man tänka om, enligt Marianne Ek

-Skolan måste dra sitt strå till stacken. Är det för mycket utgifter, så måste man se över inkomsterna.

På åkersskolan har nerdragningarna löst sig med pensionavgångar så att ingen har behövt sägas upp, men många har mått dåligt och en del har helt enkelt tappat gnistan.

Men i det långa loppet är det eleverna som får ta smällen, säger läraren Hillevi Ylenfors:

-Till hösten måste vi slå samman grupper, till grupper med över 30 elever. Och då tror vi inte att barnen kommer må bra.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se