Mullsjö

Läkare stannar i bra arbetsklimat

Medan vårdcentralerna i Skaraborg kämpar i motvind med att hitta läkare, så är läget under kontroll i grannkommunen Mullsjö. Där finns tillräckligt med vårdpersonal och läkare som gör sin praktiska utbildning stannar gärna kvar.

Susanne Wieland är verksamhetschef i Mullsjö. Hon jobbar mycket med arbetsklimatet på vårdcentralen för att få personalen att trivas och bli kvar.

Verksamhetschefen Susanne Wieland har till skillnad från de flesta kollegor i Skaraborg lyckats hålla full bemanning på sin vårdcentral, med alla de fyra heltidsläkarplatserna täckta. Och bara en person har slutat under hennes tid som chef.

Susanne Wieland betonar att de läkare, som gör sin praktiska utbildning på vårdcentralen, har en viktig roll och att de måste tas väl om hand med bra handledning och tid till studier och reflexion. Och också de fastanställda hinner med kompetensutveckling, de kan avsätta någon vecka varje år för att förkovra sig.

Men Maylin Hagman, som är läkare på Mullsjö vårdcentral, höjer ändå ett varningens finger. Hon säger att det snabbt kan gå snett om man tappar en eller annan läkare, det kan bli en dominoeffekt som är svår att vända.

Hon påpekar att man visserligen just nu har bra hjälp av tre läkare under utbildning, men att frågan är vad som händer när de försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista