Jönköping

En timmes arbete under två konferensdagar

39 anställde vid Jönköpings kommun åkte i april till Köpenhamn i två dagar. Kommunen hävdar att det rörde sig om en konferensresa, men bara en timmes jobb fanns på programmet.

Enligt Skatteverket är grundregeln att programmet ska innehålla minst sex timmars jobb per dag för att inte resan ska beskattas som rena nöjesresan.

- Det är för att inte företagen ska ta med personalen och åka på en ren nöjesresa, säger Barbro Castenfall som är informatör på Skatteverket.

Den 24 till 25 april åkte 39 tjänstemän vid Jönköpings kommuns tekniska kontor till Köpenhamn i Danmark. Syftet var att studera arkitekturen i Danmark, men resan var också en social insats, eftersom man just omorganiserat.

Men under de två dagarna hade de bara en timmas seminarie, enligt programmet. Det var då en föreläsning på det spektakulära och höga lägenhetskomplexet Turning torso.

Resten av tiden bestod av bussresa, måltider, en guidad tur i köpenhamn, museebesök och fritid. Kostnaden för resan var 120 000 kronor.

Enligt Skatteverket är grundprincipen att det ska vara minst sex timmars arbete per dag, för att resan inte ska ses som rena nöjet. Resan ses då som en förmån och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter. Det borde alltså ha varit 12 timmars arbete istället för en, enligt skatteverkets regler.

Men tekniske direktören i Jönköping, Lars-Åke Holmkvist, tycker ändå inte det var en nöjesresa.

- Det här var en arbetsresa. Studieresor innebär ju att man ska se objekt. Vi har gjort ett ordentligt program säger Holmkvist, som tycker de har följt Skatteverkets regler.

Det är möjligt att göra rena nöjesresor utan att förmånsbeskattas, men då ska det vara av särskild vikt för personalen att göra en resa för att stärka samhörigheten på arbetsplatsen. En bedömning görs från fall till fall.

Kristdemokraten Anders Hulusjö, ordförande i tekniska nämnden ska nu titta närmare på omständigheterna kring resan.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se