Kyrkan i Forserum i kris

Svenska Kyrkan i Forserum befinner sig just nu i akut ekonomisk kris. Det har gått så långt att den kyrkliga samfälligheten fått betalningsanmärkningar hos kronofogden, och det är bara med hjälp av ett lån från kyrkans kyrkofonden som man lyckats klara den akuta situationen. Enligt stiftsekreteraren Bengt Stigner kan samfälligheten i Forserum nu tvingas söka hjälp hos grannförsamlingen.
Problemen började1993 när Forserums kyrkokassör dömdes för förskingring. Under många år hade han lurat av församliingen på miljonbelopp. De ekonomiska problemen blev ännu värre när en innestående pensionsskuld skulle betalas in 1999. Och i år har Forserum alltså fått betalningsanmärkningar på sammanlagt 500 000 kr. Kyrkans kyrkofond beviljade därför ett akutlån på 970 000. Men det hade inte behövt gå så här långt, för alla glesbygdsförsamlingar kan söka strukturbidrag, ett bidrag kan hjälpa mindre samfälligheter. Men detta har inte sökts av Forserum. Men Stellan Werneskog, som är ordförande i kyrkonämnden och kyrkofullmäktige, vill inte kommentera i Nyheterna varför detta bidrag inte har sökts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".