Föräldrars inställning bakom ungdomars alkoholvanor

Barn till föräldrar som förbjuder sitt barn att dricka alkohol dricker allt mindre eller inte alls, det visar en omfattande undersökning bland länets niondeklassare som gjorts av Luppens kunskapscentrum.

I Eksjö kommun som har de niondeklassare som dricker mes, har man misslyckats med att får med sig föräldrarna, berättar Gun Henriksson som arbetar som fritidsintendent på kommunen.

Eksjö är den kommunen som ligger i topp inom många av de områden som forskarna har granskat i den här enkätundersökningen som tre fjärdedelar av länets niondeklassare svarat på.

Och just i Eksjö har man haft problem med ungdomar som dricker alkohol och festar inne i staden.

Mer än var tredje niondeklassare, av både tjejerna och killarna i Eksjö kommun dricker alkohol 1-2 gånger i månaden eller oftare och lika många har druckit mycket alkohol, en halv flaska sprit, en flaska vin eller fyra burkar öl, vid ett och samma tillfälle.

Föräldrarna har alltså ett stort inflytande i sitt barns drickande, Nästan 40 % procent av de ungdomar i länet som inte dricker har föräldrar som inte tillåter dem att dricka.

Och när man väljer att dricka alkohol i så tidig ålder som när man är 15-16 år utsätter sig för risker, säger Gun Henriksson från kommunen i Eksjö.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista