dramatisk jakt i natt

Osttjuv försökte mörda polisman

Först stal mannen tio ton ost värt en miljon kronor. Sedan försökte han köra över en polisman i Jönköping med den stulna lastbilen.

Det började på E4 vid Ödeshög vid tretiden natten mot söndagen när en bilist får syn på en lastbil och en BMW som kört fort tillsammans. Polisen i Jönköping kopplas in eftersom ekipaget är på väg söderut. Och nu startar en dramatisk jakt.

BMW:n visar sig ha falska registreringsskyltar och hinner smita undan. Men lastbilen följer polisen efter ända till Jönköping där chauffören lämnar E4 och kör i ni stan. Trots flera försök att stoppa lastbilens framfart, så vägrar chauffören att stanna.

Då lägger polisen ut en spikmatta på vägen vid en av stans utfarter. När chauffören ser spikmattan kör han rakt emot en polisman som får kasta sig undan.

- Polismannen klarade sig bara med någon decimeter från att ha blivit påkörd, berättar vaktahavande polisbefäl Anders Gustavsson.

En liten stund senare ger chauffören upp och stannar. Det visar sig då att lastbilen är stulen och i lasten finns flera ton ost - värt en miljon kronor.

Den 30-åriga chauffören är från Sollebrunn och sitter anhållen för mordförsök och grov stöld.

Men historien slutar inte där. För lastbilen har inget kylsystem och osten riskerar att förstöras. Polisen kontaktar då Arla i Jönköping tidigt på morgonen och där står nu den stulna osten på kylning i väntan på sin rätta ägare.

Polisen ska nu utreda var osten är stulen.

Några spår efter BMW:n har man inte.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlvkist@sr.se