kanot

Paldanius och Gustafsson till OS

Jönköpingskanotisterna Sofia Paldanius och Anders Gustafsson är klara för OS i Peking.

De missade medaljerna men fixade OS-kvalet.

Vid kanot-EM i Milano klarade trion Sofia Paldanius, Markus Oscarsson och Anders Gustafsson kraven för att få starta i Peking.

-Jag är skitglad. Det hade varit värdelöst annars, säger Anders Gustafsson.

Gustafsson var den siste som kunde pusta ut. Efter sin fjärdeplats i finalen på K1 500 meter tvingades Jönköpingspaddlaren till en oviss väntan innan saken var klar. Snåriga kvalregler innebar att det krävdes att Spaniens K2-besättning gjorde ett bra lopp i finalen på 500 meter för att svensken skulle få åka till OS.

Anders Gustafsson fick se Spanien paddla in som tvåa, det räckte för att han och Markus Oscarsson skulle klara OS-kvalet på K2 1 000 meter och att han själv fixade en plats i K1 500 meter. Oscarssons K1-plats på 1 000 meter var klar sedan tidigare.

-Reglerna är galna, men när de går ens väg kan man ju inte klaga, säger Gustafsson, som hade lämnat almanackan helt tom efter EM i Milano fram till OS i Peking i augusti.

Nu har han planer på hur den ska fyllas.

-Jag har lagt undan pengar för att kunna träna tillsammans med Adam van Koeverden. Han är regerande olympisk och världsmästare och att få sparra mot honom kan vara avgörande för hur det ska gå, säger Anders Gustafsson, som fick ett ”lycka-till-SMS” av sin kanadensiske kompis inför finalen i Milano.

Nu räckte det ändå inte till någon EM-medalj. Fram till bronsmedaljören Anton Ryakov från Ryssland skilde en knapp tiondels sekund.

-Jag har uthålligheten men inte den absoluta toppfarten och accelerationen. Den ska komma under sommaren, säger han.

Gustafssons klubbkompis Sofia Paldanius blev också fyra i finalen på K1 500 meter - och även för henne var huvudsaken att placeringen räckte till OS.

-Det känns som en stor lättnad. Skitskönt, det var därför jag kom hit, säger Sofia, som opererade en axel i höstas.

-Jag minns hur det kändes i oktober när jag satt där med armen i mitella. Då kändes OS väldigt långt bort.

Två säsonger i rad har svenskan vunnit världscupen. Trots sin jobbiga vinter ser hon nu att vara tillbaka i världstoppen igen. Åtminstone nästan.

I EM-finalen saknades det sista lilla extra som förhoppningsvis ska komma med hjälp av stentuff träning i sommar. Fram till bronset och italienskan Josefa Idem var det tre tiondelar.

-Det var tredje året i rad jag blir fyra på K1 500 meter i EM. OS-kvalet var självklart viktigast fast det hade varit kul med en medalj, säger hon.

Thomas Eriksson/TT