LÄNET

Kommunhus - ej för handikappade?

Samtliga kontrollerade kommuner i länet har brister i kommunhusen som gör det svårt för handikappade.

Parkeringen har för små mått, kullerstenarna skakar nästan sönder rullstolen, upp till huvudentrén går en hög trappa och trånga utrymmen. Ja, det är inte helt lätt att ta sig in i Tranås kommunhus för den som är handikappad.

Enligt en undersökning som Sveriges Radio har gjort över hela landet, har samtliga kontrollerade kommuner i länet brister i kommunhusen som gjorde det svårt för handikappade.

- Det är förnedrande, vi är alltid förpassade till baksidor och källaringångar, säger rullstolsburna Marie Edemyr från Tranås.

Så här ser vardagen ut för många handikappade som försöker nå våra kommunala handläggare och ansvariga politikern i landets kommunhus, trots att Riksdagen bestämt att alla offentliga miljöer vara tillgängliga för alla redan till år 2010.

Enligt Sveriges radios granskning i 32 kommuner i landet, hade samtliga mindre eller större brister.

I Jönköpings län kontrollerades kommunhusen i fem städer och det var likadant där. I Gnosjö var handikapptoaletten för trång, i Jönköping var receptionsdisken för hög, i Tranås var hissen trång, i Nässjö öppnas dörrar åt fel håll och i Värnamo saknas larm på toaletten. Alla hade någon brist, enligt vår checklista.

Handikappombudsmannen Torbjörn Andersson är inte förvånad över vår undersökning. Så här ser det ut för handikappade i Sverige i dag, menar han.

- Det hade varit bättre om just kommunhusen hade varit ett föredöme, men samtidigt så är det inte förvånande att det finns brister, säger Torbjörn Andersson.