En tredjedel av länets vatten når inte EU-standard. Anna Langhelle, biolog och samordnare för arbetet med vattenförvaltning på Länsstyrelsen.Foto: Jimmy Karlsson/SR
länet

Dålig kvalitet på vattendrag och sjöar

Över en tredjedel av länets sjöar och vattendrag har så dålig kvalitet  att de inte når upp till godkänd EU-standard, det visar en kartläggning som länsstyrelsen gjort.

Det handlar om olika problem i olika delar av länet, berättar Anna Langhelle, biolog på länsstyrelsen.

- Allt från att det är försurat till att det är övergödningsproblem.

Det syns inte på ytan, men vart tredje prov som tagits i länets sjöar och vattendrag når inte upp till godkänd nivå enligt EU:s ramdirektiv för vatten, som antogs för åtta år sedan, för att säkerställa tillgång till vatten med god kvalitet i framtiden.

Ett mål som innebär att nästan 150 vattendrag och 50 sjöar i länet måste åtgärdas. Just nu pågår det flera arbeten för att förbättra vattenkvaliteten, bland annat Ryssbysjön utanför Nässjö och på en rad andra ställen.

Senast år 2015 ska det vara klart för att kraven från EU ska följas. Ett kostsamt arbete som förmodligen inte kommer att hinnas klart, enligt Anna Langhelle på länsstyrelsen.

- Dels är det ont om tid, dels kommer vi även göra en analys om det är ekonomiskt rimligt. Är nyttan större än kostnaden, säger hon.

Men trots försurning i västra delarna av länet, övergödning i Svartåsystemet som rinner ner mot Sommen norr om Tranås, Lillån vid Bravern och i Huskvarnaån, så är badsäsongen inte i fara, enligt Anna Langhelle.

- Det är inte farligt att bada utan det handlar om att på lång sikt säkra en god tillgång på vatten, säger hon.

Reporter Jimmy Karlsson
 jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista