länet

Företagare kräver bättre infrastruktur

Ska landsbygden överleva måste vägarna bli bättre, liksom mobiltäckningen och det måste satsas på ungdomar.
Det kräver många av länets företagare och föreningar och igår samlades flera av dem i Hyltebruk för att diskutera framtiden med riksdagsledamöterna från länet.

Edmund Johansson från Burseryd utanför Smålandsstenar har ett företag som tömmer avloppssbrunnar och suger slam. Det blir många mil om dagen i lastbilen och i den ser han vad politikerna på riksplanet borde ta tag i, nämligen vägarna.

- Dels får vi större slitage på våra fordon sedan blir det längre transporttider i vissa fall, säger han.

Och igår kväll fick Edmund Johansson och många andra företagare och allmänhet chans att öga mot öga med regionens riksdagsledamöter berätta, vilka hinder som måste undanröjas om landsbygden ska kunna leva kvar och expandera.

Förutom vägarna, diskuterades också annan infrastruktur som mobiltäckning. En självklarhet i tätorten men ute på landet i många fall en lyx. Många av de här frågorna avgörs inte på lokalt plan utan i riksdagen. Så tanken är att politikerna ska ta med sig lärdomarna från kvällen till maktens säte i Stockholm.

- Det enda jag kan säga är att det skjutits till över en miljard under året för att förbättre väg- och järnvägsnät för att över huvud taget komma igång, säger Bengt-Anders Johansson moderat riksdagsledamot från Smålandsstenar.

Reporter Marcus Carlehed
 marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista