LÄNET

Dyrt för polisen att spåra telefonsamtal

Nu använder sig polisen så mycket av möjligheten att spåra telefonsamtal att det blivit ett ekonomiskt problem.

Inom polisen finns en utbredd kritik mot avgifterna till telefonbolagen för telefonlistorna.

- Det kan inte kosta så mycket pengar att ta fram de här listorna, säger Lennart Gustafsson på Kriminalunderrättelsetjänsten i Jönköping.

Polisen kan ju själv besluta om att ta ut telefonlistor med uppgifter om vilka telefoner som använts vid olika samtal, när och var enligt lagen om elektronisk kommunikation. Allt som krävs är att brottet man utreder har ett minimistraff på två års fängelse.

Men det som visat sig vara ett effektivt verktyg vid brottsutredningar håller på att bli en betydande kostnad för polisen.

En granskning som Sveriges Radio gjort visar att kostnaderna ökar i landet. Totalt betalade polismyndigheterna, inklusive rikskriminalpolisen, över 14 miljoner kronor för telefonspårning under 2007.

Vid många polismyndigheter ökar också kostnaderna kraftigt. I Jönköpings län betalade man ut närmare 300 000 kronor till olika telefonbolag under 2007, en ökning med 25 procent jämfört med året innan.

Att ta bort avgifterna skulle vara ett sätt för telefonbolagen att ta sitt ansvar för bekämpningen av den grova brottsligheten i Sverige menar man inom polisen.

Men om polisen ska slippa kostnaderna krävs det en reglering från myndigheterna. För enligt telefonbolagen tar man i dag bara ut självkostnadspris för de tjänster man erbjuder polisen.

Och att sänka priset, eller helt enkelt bjuda polisen på tjänsterna, det är inte aktuellt säger Håkan Kvarnström som är säkehetschef på Teliasonera.

- Vi tar bara ut den ersättning som vi menar att det här kostar oss, säger han.

Reporter Peter Olsson

peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista