Munksjön i Jönköping. Foto: Martin Eriksson/SR
JÖNKÖPING

Nya prover innan sanering av Munksjön

Länstyrelsen ska nu göra ytterliggare provtagningar för att se om Munksjön i Jönköping måste saneras.

Idag har samtal hållits mellan de parter som bär det största ansvaret för sjöns dåliga miljö.

Anneli Johansson är avdelningschef på miljö- och samhällbyggnadsavdelningen på länsstyrelsen och hon ser att det finns många vägar att att gå för att lösa föroreningsproblemen i sjön.

Enligt länstyrelsens ansvarsutredning kom man fram till att det var en rad företag som stod bakom Munksjöns dåliga vatten. Men man valde ut två aktörer som i dagsläget har verksamhet kring sjön som huvudansvariga; Jönköpings kommun och pappersföretaget Munksjö AB.

Men när nu en sanering rycker allt närmre protesterar Munksjö AB. Ska de stå för saneringskostnader kan det kosta företaget mycket pengar. Det här är en känslig fråga för företaget som bryskt avböjde en kommentar för nyheterna idag.

Nu ska länsstyrelsen göra ytterliggare provtagningar för att se om en sanering bör göras. Och om det blir fallet väntar ännu en utredning, där fler kan ställas till svars.

Marcus Carlehed

marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".