Stefan Timbus är alkoholhandläggare i Nässjö, en av alla kommuner som förbereder alkoholfria festalternativ vid skolavslutningen. Foto: Jimmy Karlsson
Arbete mot ungdomsfylla

Alkoholfria avslutningsfester planeras

Med några veckor kvar till skolavslutningarna så förbereder sig nu kommunerna i länet för att hitta så bra alkoholfria festalternativ som möjligt för ungdomarna.

Så söker nu Nässjö bidrag för att anordna en helt ny festival med disco och livemusik. Och syftet är att hålla kommunens unga tjejer och killar borta från alkoholen.

– Det har inte varit katastrof, men vi har ungdomar som det dricker och det är ett problem, säger Stefan Timbus, som är alkoholhandläggare.

Och insatser görs även på andra håll i länet; i Värnamo till exempel har fritidsgården hyrt in sportutrustning och i Mullsjö och Habo kommun åker de flesta niondeklassare på bussresa till Skara Sommarland.

Och individ- och barnomsorgen i Nässjö ansöker alltså om
40 000 kronor för att arrangera en festival på examensdagen med lokal livemusik och discjockey i Folkets park. Men Josef Aslan som går i nionde klass på Norråsaskolan tror inte det kommer komma så många.

– De som vill dricka går på privata fester.

Även tidigare år har Nässjö kommun gjort försök med att styra upp någon form av alkoholfritt alternativ till privatfester, där det är svårt för både polis, föräldrar och socialarbetare att kontrollera hur mycket högstadie- och gymnasieungdomar verkligen dricker. Men det har inte givit det resultat som man har velat. Men Stefan Timbus har stora förhoppningar på skolavslutningsfestivalen i Nässjö.

– Får vi ner alkoholbruket så är det lyckat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista