Vaggeryd

Vaggeryd först ut med vårdnadsbidrag

Idag klubbade riksdagen igenom vårdnadsbidraget. Från och med 1 juli blir det frivilligt för kommunerna att införa det. Vaggeryds kommun blir först ut i vårt län.

En familj som kommer att utnyttja vårdnadsbidraget är familjen Aronsson i Vaggeryd.

Stefan och Carina Aronsson är en familj av över 183 som skickade i en intresseanmälan till kommunen om att få vårdnadsbidrag. Kommunen hade frågat 311 familjer och när intresset var så stort läggs nu 800 000 konor undan för den här satsningen.

Vaggeryds kommun är först ut i länet till hösten men fler kommer efter bland annat Tranås och Värnamo och andra kommuner som Habo och Mullsjö är positiva längre fram.

Det är uteslutande alliansstyrda kommuner. Kritiken från det andra blocket har inte låttit vänta på sig, bland annat menar oppositionen att de tre tusen kronor man får för att vara hemma inte går att leva på.

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna i länet skriver i ett pressmeddelande idag att vårdnadsbidraget också gör att kvinnor fastnar i hemmet men det håller inte familjen Aronsson med om.

Reporter Marcus Carlehed
 marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista