jönköping

Politiker vill stoppa fyrverkerier

Nu kan det bli stopp för fyrverkerier i Jönköpings kommun. Miljönämnden sa på onsdagskvällen ja till att utreda ett förbud eller riktlinjer för hur och var det får smällas och förslaget får stöd av kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (c).

- Jag tycker det låter rimligt att vi tittar på hur det fungerar och hur vi vill att det fungerar för att det ska bli så bra som möjligt. Det är många som påpekat att detta är ett bekymmer inte minst för djurägare och det finns även en miljöaspekt, säger Ann-Mari Nilsson.

Därmed tycks förslaget få stöd även av den högsta kommunledningen.

Det var socialdemokraten Patricia Melin som väckte frågan i en motion om riktlinjer för användande av fyrverkerier inom Jönköpings kommun och strategi för hur allmänheten informeras om detta.

Dels handlar det om att många upplever att de störs av smällarna, men det finns även miljöfarliga ämnen i raketerna som sprids i naturen när de smälls av.

I går eftermiddag tillstyrkte miljönämnden motionen och skickar nu den vidare till kommunstyrelsen i Jönköping.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista