sjukvården

Tio smittade med Hepatit C på sjukhus

Uppemot tio fall av viruset Hepatit C har hittats hos patienter i länet. Och smittan har de fått på sjukhuset sedan de genomgått blodtransfusion. Det visar en kampanj som landstinget genomfört för att hitta de smittade patienterna.

Viruset var inte känt inom vården före 90-talet och det var innan dess som patienterna smittades och nu bär de på en kronisk smitta konstaterar smittskyddsläkare Per-Erik Åbom.

- De blev förstås väldigt oroliga att de fått en kronisk infektion med det här viruset. För den som drabbats är det ju allvarligt att ha en kronisk infektion. Det är ju den mörka sidan av det, säger Per-Erik Åbom.

Inte förrän 1989 upptäcktes viruset Hepatit C, som framförallt smittar via blod och som kan orsaka leverinflammation. 1992 började svenska sjukvården testa allt blod, men de patienter som fick transfusioner före det kan alltså vara smittade.

Landstinget i Jönköpings län drog därför igång en kampanj för en dryg månad sedan och under den tiden har alltså ett tiotal fall hittats. De patienterna får nu vård av infektionsläkare.

Det finns i dag viss behandling mot viruset, men man löper större risk att drabbas av sjukdomar i levern.

Drygt två tusen länsbor, som känt sig oroliga att de smittats av Hepatit C under en blodtransfusion, har testat sig men fortfarande finns möjligheten att göra det.

För det kan finnas fler fall av smittade ute i länet.

- Jag tror inte alla tagit provet. Det kommer säkert flera som strömmar in, säger Per-Erik Åbom

Anna-Karin Front
anna-karin.front.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista