Sven-Åke Olsson har ingen el och ont om pengar till mat, men han nekas hjälp från kommunen. Foto: Jimmy Karlsson
VÄRNAMO

Skuldsatt nekas bidrag av kommunen

Sedan en månad tillbaka så bor 53-årige Sven-Åke Olsson från Gällaryd utanför Värnamo utan el i sitt hem och med knappt några pengar att handla mat för. Men kommunen vägrar ändå att ge honom försörjningsstöd.

Orsaken är att han har gamla skulder som han varje månad betalar av till kronofogden.

Det är mörkt och kallt inne i Sven-Åke Olssons enkla radhus i byn Gällaryd öster om Värnamo. Sedan en tid tillbaka har han haft svårt att få ihop pengar till sina elräkningar och den 14 april stängdes strömmen av.

Sven-Åke Olsson har försökt få hjälp med pengar från kommunen, men blivit nekad. Orsaken är att han har så kallad löneutmätning. Det innebär att Kronofogden drar pengar från hans inkomst varje månad för att betala hans gamla skulder. Meningen är att den skuldsatte efter det ska ha pengar kvar för att kunna leva på existensminum och då har man inte rätt till försörjningsstöd. Det menar Arnold Carlzon (kd) som är ordförande i medborgarnämnden i Värnamo, som tagit beslutet att säga nej till försörjningsstöd.

Men frågan är om det är rätt av Värnamo kommun att säga nej. För när Sven-Åke Olsson överklagade det beslutet till länsrätten så fick han rätt. Men några pengar har det inte blivit. För kommunen överklagade i sin tur till en högra instans, kammarrätten. Och nu väntar Sven-Åke Olsson på besked därifrån.

Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Jimmy Karlsson

jimmy.karlsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".