Tusentals länsbor finns i kronofogdens register

Omkring 13 000 länsbor finns just nu i Kronofogdemyndighetens register. Och flera tusen av dem har så kallad löneutmätning som innebär att kronofogden drar pengar direkt från deras inkomst varje månad.

För en ensamstående person blir det bara drygt 4000 kvar - en summa som är svår att klara sig på, medger kronofogden Bengt Ekö.

- Det ska räcka till mat, kläder, hygien, el, gas och hushåll. Och det blir alltså väldigt tight att leva på den summan, säger han.

I Nyheterna i morse hörde vi en av dom omkring 5000 länsbor som har löneutmätning. Sven-Åke Olsson i Gällaryd utanför Värnamo. Han har inte klarat av att leva på den summan som han har kvar efter att kronofogden tagit av hans lön och på grund av obetalda räkningar så lever han sen en månad tillbaka utan ström och värme.

Sven-Åke Olsson har försökt få socialbidrag eller försörjningsstöd som det heter, men eftersom summan han har att leva på är uträknad så den ska räcka till skälig levnadsnivå, så har kommunen sagt nej. Men måste då kronofogden dra en så stor summa att det knappt blir möjligt för en person att klara sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista