VAGGERYDS KOMMUN

Svårsläckt skogsbrand i natt

En skogsbrand har härjat under kvällen och natten i ett otillgängligt område en halvmil öster om Svenarum i Vaggeryds kommun. Det är extremt torrt i markerna i länet och det råder totalt eldningsförbud just nu.

Det var vid 21-tiden som larm om brand kom och som mest var det ett 500 meter långt och 250 meter brett område i skogen som brann. Släckningsarbetet var svårt eftersom det var svårt att komma in i terrängen med slangarna.

Ett 30-tal brandmän från Vaggeryd, Skillingaryd, Malmbäck, Norrahammar och Jönköping har funnits på plats under natten, men vid midnatt hade man branden under kontroll och nu kommer eftersläckning pågå under nåt dygn framöver.

Det har varit många skogsbränder i länet den senaste tiden. För ett par veckor sedan brann ett stort område i närheten av Lekeryd och även utanför Bruzaholm i Eksjö kommun har träden stått i lågor.

Så även inatt alltså i Svenarum utanför Vaggeryd.

Nu råder alltså ett totalförbud för eldning i hela länet. Enligt den sex-gradiga skalan är torrheten i markerna en femma, vilket är extremt.

- Man får inte ha med sig grill ut i skog och mark, säger David Högberg på räddningstjänsten.

Marcus Carlehed

marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista