Demokratiska partierna måste gå till motattack eftersom nazistklottret i Värnamo är olagligt, säger en uppröd kulturnämnds ordförande i Värnamo, centerpartisten Raymond Pettersson. Foto: Karin Malmsten/SR
värnamo

Nazistparti på propagandaturné

De senaste veckorna har det vid flera tillfällen hittats nazistisk propaganda och klotter i Värnamo. Nu visar det sig att detta är en del i en planerad skadegörelseturné runt om i länet, regisserad av det nynazistiska partiet, Nationalsocialistiskt front, som enligt de själva nu växer i Värnamo.

Något som oroar kulturnämndens ordförande i Värnamo, centerpartisten Raymond Pettersson.

- Nu är det dags att säga ifrån och det är ett försåtligt sätt att sprida propaganda på det här sättet som partiet gör, säger Raymond Pettersson.

Rasistiska klistermärken med nynazistisk propaganda, Nationalsocialistisk fronts partisymbol och till och med banderoller med nynazistiska budskap har dykt upp på elskåp och på andra platser i Värnamo på den senaste tiden.

Enligt nynazistiska organisationen NSF:s egen hemsida så listar de själva sina skadegörelseaktioner. 14 gånger har man klottrat, satt upp klistermärken och affischerat i Värnamo bara i år. Och Nationalsocialistisk front har vuxit sig stora på orten, enligt partiets presskontakt Rickard Ekman.

- Det är ju en växande avdelning med flera viktiga personer som får med sig likasinnade, säger Rickard Ekman.

Organiserad spridning av nazistisk propaganda har också gjorts i Tranås, Aneby och Vetlanda under året och den nynazistiska aktiviteten är en uppåtgående trend på flera håll i länet, enligt Gunilla Johansson på kriminalunderrättelsetjänsten i Jönköpings län.

Den rasistiska och odemokratiska propagandan som sprids i länet kränker många och då ska man anmäla enligt Raymond Pettersson.

- Jag uppmanar att omedelbart polisanmäla om man ser detta. För det här ska ingen människa behöva stå ut med att behöva se den här rasismen, säger Raymond Pettersson.

Jimmy Carlsson
jimmy.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista