länet

Oro att ny vårdsatsning ger sämre vård

Vårdanställda i länet oroas nu över regeringens satsning på mer pengar till företagshälsovården. På sikt ska anställda kunna gå direkt till den privata företagshälsan istället för till landstingets vårdcentral och det här kan dränera landstinget på kunnig personal.

Det menar Irene Tengberg Herrstedt, huvudskyddsombud för Saco på landstinget, som tror vårdcentralerna riskerar att bli vårdens b-lag och det drabbar patienterna.

- Kanske blir det så att patienterna inte möter den som är bäst, de kanske får längre väntetider och vården kan bli sämre helt enkelt, säger Irene Tengberg Herrstedt.

Alliansregeringen vill förstärka företagshälsovården - för att den delvis ska ersätta primärvården - alltså vården du idag får på din vårdcentral.

Det är upp till varje landsting att besluta om hur man vill göra och upp till varje arbetsgivare att skriva avtal med företagshälsovården och det är fortfarande upp till varje person om man vill utnyttja det - eller ändå gå till sin läkare på vårdcentralen.

Men regeringens vilja är alltså att företagshälsovården ska ta en mycket större del av de patienter som idag är arbetsföra.

Men nu höjs alltså röster mot det här, bland annat från huvudskyddsombudet Irene Tengberg Herrstedt på landstinget. Hon menar att det finns en risk att vårdpersonal dras till privata företagshälsan och att primärvården tappar bra personal.

- Då står primärvården kvar med 65 plus, våra invandrare som har andra problem och våra barn, säger Irene Tengberg Herrstedt.

Men regeringens utredare i den här frågan, Anna Hedborg, håller inte med. Hon tror tvärtom att primärvården kan bli bättre när pengar frigörs till den vården inom landstingen.

- Tanken är ju att landstingen sparar pengar på detta och mer pengar finns kvar till dem som inte är i arbetsför ålder, säger Anna Hedborg.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista