Åter avslag för "Stulen barndom"

Även Europadomstolen i Strasbourg har beslutat att inte behandla den grupptalan som föreningen ”Stulen barndom” vände sig med till domstolen för mänskliga rättigheter. Föreningen har krävt skadestånd för det lidandet som medlemmarna utsatts för under sin uppväxt i olika barnhem och fosterhem runt om i landet.

Den grupptalan som Föreningen ”Stulen barndom” vände sig med till Europadomstolen i Strasbourg kommer inte att behandlas.

Föreningen har krävt skadestånd för lidandet som medlemmarna utsatts för under sin uppväxt i olika barnhem och fosterhem runt om i landet.

Beslutet om att vända sig till Europadomstolen togs efter att Högsta domstolen avslagit föreningens begäran - det med grund i att de olika personerna som kräver skadestånd har olika upplevelser från olika platser - och att det därför inte går att behandla fallen tillsammans i en grupptalan.

Att Europadomstolen har samma syn på en grupptalans innehåll har tidigare bekräftats av Carl Axel Petri, pensionerad hovrättspresident i Jönköping och före detta justitieminister, men trots det valde föreningen att gå vidare.

Föreningens existens har kantats av konflikter mellan olika medlemmar och avslag från de svenska rättsinstanserna och efter det senaste avslaget från Europadomstolen känner Anebybon och presstalesmannen för ”Stulen barndom”, Peter Lindberg att han personligen har tröttnat på att strida för upprättelse för barnhemsbarn.

- Jag kommer att vara kvar i föreningen, men inte engagera mig på det här sättet, säger Peter Lindberg.

Enligt Lindberg så kommer de att gå vidare i fallet genom att göra en ny grupptalan. De ska också se över möjligheterna att föra frågan via FN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista