Politisk majoritet vill skrota länsindelning

Sveriges 21 län kommer att skrotas - och nya regioner ska bildas istället.

Det vill i alla fall en stor majoritet av företrädarna för Sveriges kommuner och landsting, som alltså vill bilda regionkommuner.

Det är beskedet från regeringens utredare, Jan-Åke Björklund, som har talat med tusentals politiker runt om i landet.

Idag presenterade han sin utredning och när det gäller Jönköpings län så kommer det troligtvis inte att splittras, säger Jan-Åke Björklund, även om det på sina håll i länet har varit intresse för det här.

Sveriges gränser ska ritas om, och i dag presenterades regeringens utredare sin sammanfattning av hur de nuvarande kommunerna och landstingen resonerar. Det framkommer att en stor majoritet av företrädarna för Sveriges kommuner och landsting vill bilda regionkommuner.

Det är bara Stockholm som säger direkt nej till att organisera om Sverige, till ett antal storregioner. Regeringen, som nu ska fatta beslut, är inte enig i frågan.  Moderaterna i regeringen är starka motståndare till en ny regionindelning. Ute i landet finns det däremot gott om län, där moderaterna är för en ny regionindelning.  Frågan är hur de egentligen kommer att se ut.

Diskussionen om vilka län som ska slås samman, har varit en het fråga ganska länge i Småland.

Det har pratats om att bilda ett Storsmåland och för Jönköpings läns del, det har sneglats väster och österut och uppåt

Och för Östergötlands del så menar regeringens regionutredare Jan Åke Björklund att det faktiskt finns ett genuint intresse att para ihop sig med Småland och Jönköpings län i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista