Foto:Tobias Röstlind /Scanpix/

Allvarliga studsmatteolyckor ökar - igen

Knappt har de populära studsmattorna kommit ut i trädgårdarna, förrän en strid ström av skadade barn och ungdomar får uppsöka sjukhusen.

Under en vecka så tog till exempel Västerviks sjukhus emot SEX skadade barn, varav flera hade fått allvarliga benbrott.

Mari Nilsson i Västervik är medveten om skaderisken, men låter sina barn hoppa ändå:

Jonas Lundin, specialistläkare inom röntgen vid Västerviks sjukhus, har följt utvecklingen under några år och samlat på sig en bank av röntgenbilder av studsmatterelaterade benbrott hos unga. Och han tror inte att folk är medvetna om vilka stora skador det kan bli om man har otur. Det handlar om höga fall, med mycket energi som ofta ger komplicerade skador och som ofta måste opereras och också ibland ger livslånga problem.

Hans råd är, om barn nu ska hoppa, att de inte är för många i mattan, gärna har ett nät runt, att ställningen står stadigt och att små barn hoppar en i taget.

Av de sex olycksfall, som kom in till sjukhuset i veckan, var flera mycket allvarliga, säger Jonas Lundin, när han tittar på röntgenbilderna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista