sjukvården

Fyra fall ska granskas av Socialstyrelsen

Jönköpings sjukvårdsområde har anmält fyra fall enligt lex Maria - och vill nu att Socialstyrelsen granskar om fel har begåtts.

Det handlar om en patient som sökte vård hos en hudterapeut istället hos läkare för en hudförändring. När hon väl kom i kontakt med sjukvården visade det sig att hon hade hudcancersjukdomen malignt melanom och att den hade spridit sig.

En annan patient som hade en hudförändring fick vänta tre månader på att få den borttagen.

Vidare gäller en lex Maria-anmälan en man, som fick stor högersidig hjärnblödning. Sjukvården vill att Socialstyrelsen utreder om det har samband med att mannen fått för mycket blodförtunnande medicin intravenöst .

Den fjärde anmälan berör Råslätts vårdcentral, som i början av maj fick ett datavirus i sitt journalsystem. Systemet stängdes av, vilket påverkade de patienter som sökte vård den dagen. Detta eftersom ingen kom åt deras tidigare journaler. Frågan är om vårdcentralen har rutiner för att klara av den här typen av problem - det ska nu alltså utredas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista