Många åskådare hade lockats till fullmäktigemötet, där frågan om ansvarsfrihet debatterades av bland andra Håkan Jansson (m). (foto: David Westh, SR)
mullsjö

Revisorerna överkörda av fullmäktige

För ungefär en månad sedan chockade kommunrevisionen i Mullsjö med stenhård kritik mot flera ledande politiker.
Men revisorerna i Mullsjö kommun förlorade på alla punkter, när kommunfullmäktige i Mullsjö på tisdagskvällen behandlade
frågan om ansvarsfrihet för och anmärkningar mot politikerna.

Majoriteten i fullmäktige körde helt enkelt över revisorerna.

- Det känns skönt att vi kommit så långt i den här processen. Det har varit en jobbig tid säger tidigare kommunalrådet Eva Nilsson (m), som tillsammans med Stefan Lindkvist (mf) och Leif Andersson (mf) inte borde ha fått ansvarsfrihet enligt revisorerna.

Revisorerna fick nämligen inte med sig fullmäktige på en enda punkt. Revisorerna ville  inte ge kommunalråden Eva Nilsson och Stefan Lindkvist ansvarsfrihet. Det fick de.

De ville inte ge tekniska utskottets ordförande Leif Andersson ansvarsfrihet. Det fick han.

De ville pricka ytterligare sex politiker i kommunstyrelsen. De gick fria när fullmäktige röstade.

Men det var jämnt, det var bara med en rösts övervikt som de ledande mullsjöpolitikerna klarade sig.

- Jag är mest besviken. Det är lite utmanande och anmärkningsvärt att kunna bevilja sig själva ansvarsfrihet på det här sättet. Det är bara att konstatera att demokratin känns sur ibland, säger Christer Rube (s).

Revisorerna valde att inte dyka upp på mötet igår, det är därför svårt att sia om vad som händer med dem nu.  De kan inte avsättas, men borde avgå enligt en utbredd uppfattning, speciellt hos majoriteten.

Det är också oklart vad gårdagen betyder för Mullsjös ledning. En del av politikerna som ju hoppade av från kommunstyrelsen när kritiken kom, har öppnat för en comeback. Men för kommunalrådens del är det oklart, de kan komma tillbaka, men frågan är om de vill.

- Det är klart man funderat lite fram och tillbaka, men jag har inte tagit ställning än säger Eva Nilsson.

Det tillfälliga styret i Mullsjö, med Nils-Erik Eriksson i spetsen, sitter kvar i en månad till. Sedan måste en ny ledning, med kommunalråd, till.

David Westh
david.westh@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista