Äldsta barnet oftast mest välutbildat

Äldsta barnet är oftast det med högst utbildning. Det visar en studie från Statistiska centralbyrån.

Den som är äldst i en syskonskara eller som är ensambarn, väljer i större utsträckning än andra att vidareutbilda sig efter gymnasiet. Mellanbarn och yngre barn och de som vuxit upp med många syskon är inte lika ofta högutbildade.

Lina Grefve läser programmet Samhällets Logistik vid Linköpings Universitet. Hon är äldst i en systerskara på tre, där alla valt att vidareutbilda sig.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) är det alltså mest vanligt att det är den som är äldst i en syskonskara som utbildar sig vidare. Själva utbildningsnivån tycks också till viss del bero på syskonskarans storlek.  Äldsta barnet med många syskon har oftast inte lika lång utbildning som äldsta barnet i en liten syskonskara.

Platsen i syskonskaran verkar också ha betydelse för vilken utbildning man väljer. Ensambarn väljer ofta att utbilda sig inom ekonomi, juridik eller naturvetenskap. Mellanbarn däremot, verkar mer intresserade av att bli läkare, lärare eller sjuksköterska.

Generellt är det så att andelen som vidareutbildar sig är högre bland kvinnor än bland män. Samtidigt har det också visat sig att föräldrarnas utbildningsnivå har stor betydelse. Något som civilekonomstudenten Alexandra Bobboensko håller med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista