Värnamo

Hanteringen av fallet Kim ska granskas

Länsstyrelsens granskning av hur Värnamo medborgarnämnd hanterat det uppmärksammade omhändertagandet av bebisen William i Värnamo ska bli klar före semestern.

Både en privatperson och föreningen Pappaliv har begärt att länsstyrelsen i Jönköping ska göra en tillsyn.

Föreningen Pappaliv har också anmält medborgarnämndens ordförande Arnold Carlzon för grovt tjänstefel och anser att han använt 6 § i lagen för vård av unga, LVU, på ett felaktigt sätt.

Det länsstyrelsen granskar är om Värnamo kommun har hanterat tvångsomhändertagandet på rätt sätt, till exempel skött utredningen korrekt.

Däremot granskar inte länsstyrelsen om beslutet att omhänderta barnet var rätt eller inte, för det är ett beslut fattat av domstol.

Pojken tvångsomhändertogs vid födseln av Värnamo medborgarnämnd eftersom mammans epilepsi betraktades som en säkerhetsrisk och mannen bedömdes inte kunna ta hand om barnet.

Efter kammarättens dom i måndags återlämnades den sex månader gamle pojken till sina föräldrar omedelbart. Han finns nu hos mamma och pappa och familjen erbjuds stöd och hjälp av socialtjänsten.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista