vårdkonflikten

Sjuksköterskor besvikna efter nya vårdavtalet

Vårdstrejken är över. Strax efter halv sex på onsdagskvällen hade både arbetsgivare och fack sagt ja till medlarnas bud.

- Procenten är för låg, säger Lilianne Östlund Morén, ombud från Värnamo som röstade nej till budet på förbundets kongress.

Sköterskorna Anna Månsson och Ylva Hultin, som arbetar vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping, är besvikna på onsdagskvällen.

- Det var mycket väsen för ingenting, måste jag säga. Vi har strejkat i många veckor och jag tycker inte det blev ett jättebra avtal, säger Ylva Hultin.

- Det känns lite platt. Jag hade högre förväntningar och tycker att man kunde ha hållit ut lite längre, säger Anna Månsson.

Avtalet löper på tre år och det garanterade utfallet ger fyra procent första året, tre procent det andra och två procent det tredje. I kronor handlar det om en lönehöjning på 1 000 kronor det första året och till det kommer den lokala förhandlingen.

Inom ramen för de tre procenten 2009 ska en särskild satsning på specialistutbildade genomföras, enligt TT.

Avtalet innehåller också en lägstalön på 21 100 kronor från den 1 mars 2009. En bit ifrån kraven från Vårdförbundet som krävde 1 700 kronor i lyft och en lägstalön på 22 000 kronor.

Lilianne Östlund Morén, akutsjuksköterska från Värnamo, var ett av ombuden från Jönköpings län och hon röstade nej till budet.

- Helheten, procenten och våra nya sjuksköterskor som kommer ut med en lägstalön på 21 100 är orsaker till att jag röstade nej. Jag ser faran med att vi inte får in nya sjuksköterskor i våran kår efter det här, säger Lilianne

- Jag hade hoppats på lite högre, men nu ser jag mycket arbete framför mig med detta avtal lokalt där jag ändå ser stora möjligheter.

Ansvariga inom landstinget i Jönköpings län välkomnar det nya avtalet.

– Vi är mycket glada över att strejken äntligen är över efter fyra veckor som drabbat länets befolkning. Det har varit en påfrestande tid för patienter, personal och chefer på alla nivåer. Men med stort engagemang från alla inblandade har vi kunnat undvika att någon patient lidit direkt skada, säger landstingets personaldirektör Mats Hoppe i ett uttalande på onsdagskvällen.

Efter de centrala förhandlingar som lagt ett golv lönemässigt, ställs nu förhoppningarna till de lokala avtalen som ska läggas ovanpå onsdagens avtal.

- När de centrala förhandlingarna blev så pass dåligt så kan man hoppas på att de lokala blir bättre, säger Ylva Hultin.

Även om det finns besvikelse är det skönt att gå tillbaka till vardagen igen för många sköterskor.

- Det känns skönt att gå tillbaka och för patienterna som ska få tillgänglighet igen, säger Anna Månsson

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista