Mariannelund

Kinesiska konstnärer nekas visum

Kulturfestivalen som ska hållas i Mariannelund om några veckor har stött på problem. En stor svensk-kinesisk konstutställning är huvudattraktionen, men alla kinesiska konstnärer som ska visa upp sin konst har nekats visum till Sverige.

I sommar arrangeras för första gången ”Folk 08 Lokal Global” i Mariannelund. Det är en slags kulturfestival där kulturutbyte mellan skandinaviska och internationella konstnärer ska ske.

Konstnärer, dansare, poeter från olika håll i världen dyker upp, men tyngdpunkten ligger på Kina. Så var det i alla fall tänkt, men efter att Sverige har nekat dessa konstnärer visum, så är frågan hur det blir.

Just nu får ingen av de 14 konstnärerna komma hit, och riktigt varför Svenska ambassadens visumavdelning i Peking har sagt nej, det vet inte projektledare Anna Mellergård

Enligt Utrikesdepartementet har ett land alltid rätt att säga nej till visum, hur det är i detta specifika fallet vet man inte där.

För Anna Mellergårds del är det en besvikelse, hon har i flera år arbetat i Kina med skandinaviskt kulturutbyte och det har aldrig varit några problem med visum på det hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista