"Fortet" kallas Bengt Johanssons barack i folkmun. Foto:Kjell Ahlkvist/SR
sävsjö

Snart ska Bengts barack/"fort" rivas

I Sävsjö har man länge upprörts över en man, som bor i en barack ute på ett industriområde.

Irritationen är stor bland många Sävsjöbor och nu har kommunen bestämt sig för att riva alltihop.

Bengt Johansson, som bor där, förstår inte att Sävsjöborna kan irritera sig på hans boende:

Bengt Johansson bor alltså i utkanten av ett industriområde i Sävsjö och där har han, innanför det höga staket, något som liknar ett gammalt cowboyfort - dessutom husvagnar, husbilar, några skrotbilar och en del annat skrot.

Det här har irriterat en del Sävsjöbor som vill att han skall bort därifrån. Det har till och med gått så långt att två män i januari i år försökte bränna ner det så kallade Fortet och de är nu dömda till två års fängelse för mordbrand.

Det här sättet att bo säger Bengt själv att han har valt det för att det är ett billigt, fritt och enkelt sätt att leva. Men det har inte alltid varit så enkelt.

Efter att ha blivit vräkt från en lägenhet i Rörvik bodde han i en grusgrop utanför Sävsjö med alla sina saker och där blev han också bortkörd ifrån.

Han fick sedan en lägenhet inne i Sävsjö men kunde inte med att bo där så socialtjänsten gav honom en manskapsbod som socialen fick ett tillfälligt bygglov för och som placerades ute på industriområdet.

Eftersom han vill bo i enskildhet började han bygga ett fortliknande staket runt området där han hade alla sina olika saker och eftersom det tillfälliga bygglovet nu gått ut nu skall alltså det här rivas och rensas före den 1 november i år.

Socialchefen i Sävsjö, Anders Åberg, vill egentligen inte kommentera detta enskilda ärende, men säger ändå att han inte är säker på vem som har ansvaret för Bengts boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".