jönköping

Kränkande rektor anmäls av elever

En inspelning på en mobiltelefon kan bli avgörande bevis när rektorn på en skola i Jönköpings kommun anmälts för att allvarligt ha kränkt två elever på skolan.

Det är föräldrarna till de 12-åriga flickorna som gjort anmälan, och enligt den uppträdde rektorn mycket otrevligt.

De två flickorna, som går i sjätte klass, gick för två veckor sedan till rektorn för att höra efter varför en av skolans lärare slutat. Det fanns uppgifter om att det berodde på att han uppträtt olämpligt mot flickor på skolan, att han varit närgången och skickat e-post, men att rektorn lagt locket. Eftersom eleverna trodde att det fanns fler som kunde berätta om läraren ville de prata med rektorn. Det berättar en av flickornas mammor för nyheterna.

Men något samtal blev det inte enligt flickorna, för istället uppträdde rektorn mycket elakt mot dem, och ifrågasatte varför de var där. Enligt föräldrarnas anmälan utsattes flickorna för ett rent förhör och en av flickorna blev så upprörd att hon startade inspelningen på sin mobil.

Mamman säger till nyheterna att hon är tacksam för flickornas uppfinningsrikedom, för hon hade aldrig trott sin dotters historia om hon inte hade hört inspelningen.

Föräldrarna kontaktade rektorn, som förnekade att hon kränkt eleverna. Hon menade i stället att de haft ett bra pedagogiskt samtal.

Och eftersom rektorn, enligt föräldrarna, inte förstått vidden av sitt agerande lämnade de i måndags in en anmälan om kränkande behandling till skoldirektör Stephan Rapp. Tillsammans med anmälan skickades också en skriftlig version av bandet, på sammanlagt 14 sidor.

Rektorn har med sitt agerande brutit mot såväl skolans likabehandlingsplan som mot lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling, står det i anmälan.

Skoldirektör Stephan Rapp vill inte kommentera anmälan i nuläget, men säger att de startat en utredning som ska bli klar så snart som möjligt, förhoppningsvis före semestrarna.

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista