habo

Växtvärk i Habo kan ge skattehöjning

Det kan bli skattehöjning i Habo nästa år. Kommunen har stora problem med ekonomin och nu finns flera förslag till hur de ska fylla på i kommunens kassakista och flera av förslagen innebär skattehöjningar.

- Det ligger några förslag på skattehöjningar på olika nivåer, men det är fortfarande ett arbetsmaterial säger det moderata kommunalrådet Claes Näslund.

Trots att många väljare säkert förknippar en borgerlig majoritet med skattesänkningar, finns nu skarpa förslag i Habo kommun på raka motsatsen.

Kommunen styrs av en borgerlig allians med kristdeokrater, moderater, folkpartister och centerpartister som just nu kämpar med att få ihop siffrorna för nästa år.

Enligt vad nyheterna erfar finns sex olika förslag framtagna av tjänstemännen. Flera av förslagen utgår från skattehöjningar på upp mot en hel krona, vilket är en kraftig höjnig i sådana här sammanhang. Det betyder 200 kronor extra i skatt varje månad för den som tjänar 20 000 kronor.

Även om kommunalrådet Claes Näslund (m) säger att han inte utesluter skattehöjning i Habo, säger han redan nu tvärt nej till skattehöjning med en krona.

- Det är inte rimligt, säger han.

Orsaken till Habos underskott är dels att kommunen växer kraftigt och står inför stora investeringar inom kommunal service och barnomsorg. Men Habo måste också betala in extra mycket till det kommunala skatteutjämningssystemet, vilket gör att de nu saknas i runda tal 11 miljoner kronor nästa år.

- Det är tufft. 2009 och 2010 är tufft, men när vi kommer fram några veckor ska vi lägga ett förslag säger Näslund.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista