Stadsvisionen

Framtiden för centrala Jönköping diskuterades

Jönköpings centrala delar har förändrats mycket de senaste åren, och igår kväll fortsatte diskussioner om hur staden ska fortsätta att förändras. Allmänheten var inbjuden. 

Mycket handlade om att förbättra miljön. En av de som kommit dit var Anna Wigervall, och hon vill skydda stränderna i stan:

-Jag vill att man sparar alla grönytor närmast vattnet, att man inte byggde där. Det blir en levande miljö då, och då mår vi människor bra, säger hon.

Det var bland annat miljön som stod i centrum när fullmäktige i Jönköping bjöd in allmänheten för att diskutera hur Jönköping ska se ut i framtiden.

Den samlade alliansen har samlat sina tankar i häftet som kallas stadsbyggnadsvisionen 2.0. Och den fick kritik från oppositionen för att den inte på allvar tar upp de miljöproblem som Jönköping dras med, till exempel luftens kvalité i centrum, som försämras när många bilar kör igenom staden. Vänsterpartisten Jerry Hansson var en som var kritisk.

-Vi måste ta krafttag för att få trafiken att fungera och få bättre luft, säger han.

Vänsterpartiet vill gå så långt som att stänga av ett antal gator från biltrafik. Något som det centerpartistiska kommunalrådet Ann-Marie Nilsson tyckte var ett intressant förslag.

-Det kan säkert vara något vi kan titta på, säger hon.

Och hon menar att alliansen är väl medveten om problemen.

-Vi har en samssyn kring det här. Medvetenheten är stor kring miljöaspekterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista