Vårdkonflikten

Onödig strejk i länet?

När nu de lokala avtalet mellan vårdförbundet och landstinget är klart, visar det sig att det blir inte mer i sjuksköterskornas lönekuvert än vad landstinget budgeterat med redan i höstas, långt innan strejken bröt ut. För länets sjuksköterskor har strejken alltså inte betytt någonting.

Och att man strejkade till ingen nytta upprör en del medlemmar inom vårdförbundet.
-Det känns ju nästan taskigt att vi skulle ut i strejk då. Vi hade ju sluppit strejken om de hade gått ut med det tidigare, säger Ulla Rubinsson, som är biomedicinsk analytiker på Rosenlunds Vårdcentrum i Jönköping.

Vårdförbundet och Jönköpings läns landsting var först ut i landet med att skriva ett lokalt avtal idag.
Bara två dagar tog det efter att strejken avslutats. Officiellt säger man att det snabba avtalet, som innebär mer i lönepåslag än det centrala gör, beror på att man vill dämpa missnöjet med det centrala avtalet. 

Men landstinget budgeterade alltså redan i höstas pengarna till sjuksköterskorna, långt innan de över 310 sjuksköterskorna och biomedicinska analytikerna i landstinget strejkade i över tre veckor.

Mats Hoppe är personaldirektör inom landstinget.
-Vi betalar ut så mycket som vi tänkte oss redan i budget, det här är ingen nyhet för vårdförbunder.

Men det håller inte Thomas Johansson på Vårdförbundet i Jönköping med om. Och han vill inte kommentera Mats Hoppes uttalande idag.

Och Mats Hoppe tycker att strejken handlade om andra saker.

-Strejken handlade om natinella frågor, säger han.

-Men man kan ju fundera på om strejk är ett verkningsfullt vapen idag, säger Mats Hoppe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista