Åkeribranschen efterlyser bättre järnvägar

För att minska trafikens koldioxidutsläpp har järnvägens betydelse ökat stort på senare år. Men åkeribranschen tycker inte att järnvägen fungerar som den ser ut idag.

På måndag presenterar Banverket sin utredning om Sverige bör bygga nya järnvägar för att möta den nya efterfrågan.
Företagen i åkeribranschen är några som vill övergå till järnväg för sina transporter. Men som järnvägen fungerar idag är den nästan omöjligt att använda.

Det säger Peter Rostedt som driver ett åkeriföretag i Vaggeryd.

-Problemet är att underhållet är eftersatt, och det finns bara tågtider på nätterna. Det är dessutom brist både på lok och vagnar, säger han.

Vid ett järnvägsspår en bit utanför Vaggeryd lyfter Peter Rostedt ett fyrtiotal containrar upp på ett långt godståg med en jättelik truck. Enligt statistik från Banverket ökar de här godstransporterna i rekordfart.

Men när nu stora delar åkeribranschen storsatsar på den mer miljövänliga järnvägen för sina transporter är det näst intill omöjligt att expandera.

Och det som det framför allt handlar om är bristen på tider för godstrafik. På många av landets järnvägar samsas nämligen persontrafik och godstrafik på samma järnväg, och då får ofta godset ge vika.

På måndag presenterar Banverket en utredning om Sverige bör satsa på nya spår avsedda för höghastighetståg. Något infrastrukturminister Åsa Torstensson hoppas på kan leda till mer plats för godstransporter på järnvägen.
-Banverket ska se över möjligheterna att investera i nya spår för persontrafiken, och det ska öka kapaciteten för godstrafiken på befintliga spår, säger hon.

Men det här är inte tillräckligt menar Carina R Nilsson som är vice vd för paraplyorganisationen sveriges åkeriföretag.

-Det räcker inte, det är en lösning på lång sikt, men det behövs snabba åtgärder. Det handlar om terminaler, omlastning och mindre investeringar där det finns flaskhalsar, säger Carina R Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".